MENÜ

ANIMNÁCIÓ
Magyar Animációs Portál

Kató Kiszly István

1895-1963

 

Féjja Sándor kutatásaiból ismeretes, hogy Kató Kiszly István grafikus végezte el az első kapavágásokat. Az Uher Filmgyár díszlettervezőjeként (Fekete Kapitány, 1920; Az Egér, 1921.) feltehetően ő az első színezett fekete-fehér papírkivágásos animációs film, a Zsirb Ödön szerzője (az 1910-es években, a pontos évszám sajnos kideríthetetlen).

Felvilágosult, művelt családban született tizenkettedik gyermekként. Édesapja könyv- és zenemű-kereskedő volt, édesanyja zongoratanárnő. Szülei sokáig Lugoson éltek. Magyarországra települve édesapja élete utolsó éveiben önállósította magát, könyvkereskedést nyitott. kezességet vállalt egy barátjáért, aki csődbe ment, és neki kellett az anyagi következményeket vállalnia. Heteken belül szívrohamban meghalt.

István fia a gimnázium elvégzése után az Iparművészeti Főiskolán grafikát, majd díszlet-, és kosztümtervezést tanult. Ösztöndíjjal a Magyar Állami Operaházhoz került Kéméndy jenő szcenikai felügyelő mellé. Őt azonban szenvedélyesen - ahogy akkor mondták - a trükkfilm érdekelte. Mint önéletrajzában feljegyzi, első impulzusait diákkorában egy ajándékba kapott sztroboszkóptól és az iskolakönyvei margójára rajzolt, s a könyv lapjainak pergetésével mozgásba hozott rajzoktól nyerte. "Az első igazi trükköt Pathé-filmen láttam. Léonard divattervező mosolyogva köszöntötte a közönséget, krétával egy vonalat húzott, és a vonal magától kirajzolta a kosztüm-költeményt."

Az operaházból átszerződött az Uher Filmgyárhoz, díszlettervezőnek. ott ismerkedett meg a filmgyár operatőrévl, Kovács Gusztávval. Közben behívták katonának. Az olasz front mögött, a katonák szórakoztatására Fejős Pállal, a későbbi hírneves rendezővel "frontszínházat" működtetett. Kapcsolatuk később is gyümölcsöző maradt, Fejős híres filmjeinek díszleteit Kató-Kiszly tervezte. Ismert díszletei: Pán (1920), Lidércnyomás (1920), Újraélők (1920). Filmgyári munkájával párhuzamosan állandó vendége volt az akkor még igen primitív körülmények között működő Krupka-laboratóriumnak, mely a József körút és Pál utca sarkán egy földszinti lakás két szobáját foglalta el.

Féjja szerint az első hangos színes animációs film, a Bogárorfeum (1932) is Kató Kiszly munkája. A fekete-fehér Rómeó és Júlia (1921) és a színes Bogárorfeum (1932) című árnyfilmjei azért is figyelemreméltók, mert mindezidáig egyetlen hasonló technikájú animáció sem készült. Támogatás híján ezután munkássága rajzos híradók készítésére szűkült, melyek ugyancsak eredeti színfoltjai voltak a korai animációnak.

 

Hírek

 • Nyócker 8D ajánló
  2012-04-15 15:05:48
 • Húsvéti rajzfilmes tábor
  2012-03-18 14:35:01

  Húsvéti rajzfilmes tábor rajzfilmkészítés iránt érdeklődő gyerekeknek a Magyar Rajzfilm Stúdióban

  Húsvéti rajzfilmes tábor rajzfilmkészítés iránt érdeklődő gyerekeknek a Magyar Rajzfilm Stúdióban. A Magyar Rajzfilm Kft. animációs iskolája 2 napos programot szervez a rajzfilmkészítés iránt érdeklődő gyerekeknek a tavaszi szünetben, húsvétkor.

  Forrás: http://www.magyarrajzfilm.hu

Asztali nézet