MENÜ

ANIMNÁCIÓ
Magyar Animációs Portál

A leírások M Tóth Éva Aniráma című könyvéből származnak:

 

animálni

Életre kelteni valamit, lelket lehelni valamibe.

 

animációs film

Kockánként rögzített állóképek sokaságából születő mozgókép, amely azon a vizuális illúzión alapul, hogy a vetítés során az egymást követő fázisokat a szem folyamatos mozgásként érzékeli. Az alapul szolgáló állóképek technikai sajátosságai alapján az animációs film műfaján belül megkülönböztethetünk rajz-, kollűzs-, festmény-, árny- és bábfilmet, valamint háromdimenziós tárgyak, anyagok fázisonkénti felvételével készült tárgy-animációs, homok- vagy gyurmafilmet. Vegyes technikájú animációs filmek azok, amelyekben e technikák keverednek, akár élő szereplővel kombinálva, vagy éppen játékfilmes környezetben fordulnak elő animált tárgyak, szereplők, egyéb elemek. Az utóbbi, vegyes technikát alkalmazó megoldások különösen a számítógépes animációs műfajban elterjedtek és közkedveltek a szint korlátlan technikai lehetőségeknek köszönhetően. Mindazonáltal a fenti meghatározások elsősorban a klasszikus módszerrel készült animációs filmekre érvényesek, hiszen például a három dimenzió illúzióját keltő számítógépes animáció új kategóriát jelent, előállítását és szemléletmódját tekintve azonban erősen kötődik mind a klasszikus rajz- és bábfilm, mind a játékfilm hagyományaihoz. Az animációs film műfajon belüli alfajai nagy változatosságot mutatnak, eszerint általánosságban véve beszélhetünk szórakoztató, kereskedelmi vagy egyedi animációs filmről, illetve legújabban a vizuális kommunikációs rendszerekben megjelenő animációs elemekről, amelyekben a tervezők igen sokszor filmszerű megoldásokat alkalmaznak. Bár a műfajhatárok itt is elmosódnak, az egyes művek megközelítését megkönnyíti, ha létrejöttük körülményeivel tisztában vagyunk. Időtartam és terjedelem szerint szokás megkülönböztetni animációs rövidfilmet, sorozatot és úgynevezett egész estés animációs filmet.

 

animációs operatőr

Az animációs film operatőre a trükkasztalon vagy a bábműteremben beállított jeleneteket többnyire a tervező, rendező által elkészített beállítási rajz, illetve expozíciós lista alapján kockánkénti expozícióval veszi filmre egy speciális kamerával, amely állóképek rögzítésére alkalmas. Az animációs operatőr egy kisebb stábot is helyettesít, hisz a kamera és a trükkasztal összehangolt működéséről, a világításról, a speciális effektusokról és gyakran bizonyos animációs megoldásokról is gondoskodik az egységes látvány kialakítása mellett.

 

Hírek

 • Nyócker 8D ajánló
  2012-04-15 15:05:48
 • Húsvéti rajzfilmes tábor
  2012-03-18 14:35:01

  Húsvéti rajzfilmes tábor rajzfilmkészítés iránt érdeklődő gyerekeknek a Magyar Rajzfilm Stúdióban

  Húsvéti rajzfilmes tábor rajzfilmkészítés iránt érdeklődő gyerekeknek a Magyar Rajzfilm Stúdióban. A Magyar Rajzfilm Kft. animációs iskolája 2 napos programot szervez a rajzfilmkészítés iránt érdeklődő gyerekeknek a tavaszi szünetben, húsvétkor.

  Forrás: http://www.magyarrajzfilm.hu

Asztali nézet